Сайт на пчелите и пчеларите в България

Най-нужната и полезна информация за пчелите и техните стопани.

Пчелар – земеделски производител от 2014 г!

January 24, 2012 By: pchelite Category: НОВИНИ

dekemvri1 Пчелар  земеделски производител от 2014 г!

Пчелар – земеделски производител от 2014 г!

Пенсионната реформа охлади надеждите на много пчелари за заслужен отдих, защото пенсионирането на 65 г, а при недостиг на трудов стаж и на 67 г, поставя нови въпроси за бъдещето.Сега новата селскостопанска политика на ЕС не ни се вижда като нещо абстрактно, а пряко ни засяга. Фатално засяга и младите фермери пчелари. Затова поведението на всички нас е от голяма значимост за бъдещия ни стандарт на живот. Тук не става въпрос само за пчеларските организации, а за всеки пчелар. Младите имат това предимство, че работят с интернет. Те трябва да станат гръбнака на пчеларската гилдия при определянето на бъдещата политика в пчеларския сектор.

На базата на известната информация всеки пчелар от сега трябва да се готви за близката 2014 г. Според това което знаем пчеларите ще могат да получават субсидии по няколко вероятни направления:
– като малки селскостопански стопанства;
– за млади фермери;
– екологични и зелени плащания;
– като особено важен отрасъл-национални;
– директни плащания на кошер;
– други.

Всички те са в процес на конкретизиране в законодателната рамка от ЕК. Положението в България спрямо другите европейски страни не е толкова ясно. Забавеното формиране на дребните земеделски стопанства, агресивното поведение на арендаторите, подкрепяно от съглашения под масата с част от земеделската администрация по места, грешната данъчна политика и в социалното осигуряване през 2009-10 г, недооценяването на мярка 141 „Полупазарни стопанства”; неприемането на закона за браншовите организации в земеделието и ред други недомислици на няколко министри на земеделието обричат хиляди дребни български фермери на безперспективност.

Какво имам предвид:
Субсидии ще получават само активните земеделски производители. Броят им ще е на базата на регистрираните през 2011 г за всички страни. България и Румъния от 2014 г ще заковат субсидиите на площ.

В ПРСР по мярка 141 се предвиждаше да бъдат обхванат 21 000 фермери. Срам ме е да напиша до сега колко са! Дано през следващите две години администрацията намери мотивация да привлече колкото се може повече пчелари. Да им подскаже, че към 1 500 евро ще добавят още 1000 евро през 2014 г. Националното ни правителство ще има възможността да дефинира в бъдещата селскостопанска политика какво за България ще е „малко земеделско стопанство”. Следвайки опита на работа на нашите специалисти от МЗХ и европейските традиции, мога да прогнозирам, че това за България ще бъде компилация между част от условията на мярка 141, европейското субсидиране на доходност на фермите и новите изисквания. По-просто казано и прагматично за какво да се готвят в следващите 2 години българските пчелари, ако искат да получават като малко земеделско стопанство европейската субсидия?

Трябва да направят следното:
– да се регистрират като земеделски производители;
-да впишат в анкетната си карта за стопанската 2011/2012 г 10 дка земеделски земи, дори тези, на които са настанени пчелините, като обработвани с трайни насаждения – орехи, лешници, овощни градини, лозя и др и ако не достигат до 10 дка да ги допълнят с други ниви. Да преразгледат договорите с арендаторите за да могат до 2014 година да запишат и другите притежаваните площи за обработване в своите анкетни карти. Включително и тези в регулация, които ползват за самозадоволяване. Количеството на тези площи, като основата е 1 хектар, ще бъде първият фактор за правата на фермера да се числи към тази категория. При отказ от дейността или пенсиониране ще прехвърли тези “права на плащане”на наследници или продаде на чакащите да станат нови, с права земеделски производители.

Всичко това е в рамките на предположенията и анализа. Пчеларите сами трябва да изберат какви субсидии да получават на базата на възможното. Но тези, които основен доход на семейството ще се формира от пчеларството трябва да се готвят и за изискванията на „малкото селско стопанство”. Регистрацията им и като такива ще носи до 2 000 лв ежегодна субсидия извън пчеларския доход, извън субсидиите по пчеларските програми и директните, за притежаваните “права на плащане” /10 дка = 1право/. За тях ще бъдат до 10% от директните плащания, а тези с до 3 “права на плащане” ще се ползват с най-опростени процедури.

Останалите възможности за субсидии не са за пренебрегване от пчеларите
Важно е подотрасъла да бъда вписан в перата на законодателната рамка на ОСП. Трябва да си спомним максимата: “Ако поискаш-ще ти се даде”! «Реформата на ОСП е от голямо значение за българското селско стопанство. Ако досега сме били в заварено положение, то сега ние можем да се борим активно за нашите интереси» ни беше написала българската евродепутатката Мария Неделчева в своето интервю.

Българското правителство е оторизирало екипа на Министерството на земеделието начело с министър Найденов да бъде активната страна в този процес. Редно е да окажем подкрепа на екипа по пчеларските въпроси за да може земеделската администрацията да настоява адекватно на основата на Резолюцията на ЕП от 15 ноември за пчеларството да се прокарат добри решения в ЕК в полза на пчеларите.

Демагогия ще бъде ако през 2014 г се намери пчелар, който да търси вината извън себе си. Сега е момента всеки да каже какво трябва да се направи и ако е прав да накара администрацията то да стане!/в. Пчела и кошер

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (20 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 10 votes)
Пчелар - земеделски производител от 2014 г!, 6.5 out of 10 based on 20 ratings

1 Comments to “Пчелар – земеделски производител от 2014 г!”


 1. nasovd says:

  Какви 10 дек. ви гонят бе ,аз сам да гледам 150 кошера и да гледам 10 дек земя да не съм Робот………Простотии неземни! с една дума пак ще го духат бедните

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (9 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +13 (from 17 votes)
  1


Добави коментар:

Трябва да влезете logged in за да публикувате коментар .

?>

Recent Images Plugin developed by YD