Сайт на пчелите и пчеларите в България

Най-нужната и полезна информация за пчелите и техните стопани.

Ще има компенсации за пчеларите

April 30, 2013 By: pchelite Category: НОВИНИ

11 08 17 29186 1 Ще има компенсации за пчеларите Българските пчелари научиха, че ЕК готви забрана върху използването на три опасни за пчелите пестицида по време на среща със земеделския министър Иван Станков. Представители на 8 пчеларски организации попитаха министър Станков как ще бъдат компенсирани за високата смъртност сред пчелите, която тази зима на места достигна до 90%.

По време на последния протест на пчеларите преди седмица срещу използването на вредните пестициди, лично служебният премиер Райков и земеделският министър Станков обещаха българският представител в Еврокомисията да гласува против нуклеотидните пестициди. Днес забраната им вече е факт.

По време на вчерашната двучасова среща в земеделското министерство на пчеларите с Иван Станков е станало ясно, че до 1 месец ще излязат точните резултати за броя на загиналите пчелни семейства.

“Тогава пчеларите ще бъдат компенсирани от останалите средства по програма Деминимис, които са в размер на 2 млн. лева” – уточни Иван Кожухаров, заместник-председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти.

За да получат компенсации, пчеларите трябва да подадат заявления в регионалните центрове на Фонд “Земеделие”, като това трябва да стане след приключване на проверките за загиналите пчелни семейства.agro.bg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Добави коментар:

Трябва да влезете logged in за да публикувате коментар .

?>

Recent Images Plugin developed by YD